Левченко Н. - Інноваційні підходи бібліотеки закладу вищої освіти в системі забезпечення якості освітньої діяьності, Костина І. (2024)

  АРХІВ (Всі випуски) /     Зміст випуска (2024, Вип. 70)Ukrainian English

Левченко Н., Костина І.

Інноваційні підходи бібліотеки закладу вищої освіти в системі забезпечення якості освітньої діяьності

Рубрика: Цифровізація і соціокультурна діяльність бібліотечних і освітніх закладів України

Анотація: У праці висвітлено ключові аспекти та переваги впровадження і використання інформаційно-аналітичної системи "Публікаційна карта НУХТ" у контексті забезпечення якості освітньої діяльності в Національному університеті харчових технологій. Крім того, представлено інноваційний підхід у системі забезпечення якості освітньої діяльності закладу вищої освіти і взаємозв’язок електронних інформаційних ресурсів бібліотеки з інформаційно-освітнім середовищем. Цей підхід дає можливість ефективно вирішувати завдання оперативного пошуку, зберігання інформації з метою інформаційного забезпечення академічної спільноти університету. Також розглянуто інформаційно-аналітичну систему "Публікаційна карта НУХТ" як невід’ємну складову внутрішньої системи забезпечення освітньої діяльності, яка створює інноваційне середовище для наукового розвитку й підвищення якості освітньо-наукової діяльності. Це є одним з ключових факторів для підвищення рейтингових показників та іміджу університету в сучасному науковому просторі, де відкритість і доступність інформації визначають нові стандарти та інноваційні підходи в освітньому процесі.

Ключові слова: публікаційна активність, бібліотека, заклад вищої освіти, інформаційні ресурси, якість вищої освіти, освітня діяльність, доступ до інформації.



Цитованість авторів публікації:

Бібліографічний опис для цитування:
Левченко Н. Інноваційні підходи бібліотеки закладу вищої освіти в системі забезпечення якості освітньої діяьності / Н. Левченко, І. Костина // Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. - 2024. - Вип. 70. - С. 183-193. doi: https://doi.org/10.15407/np.70.183


Бібліографія:

  1. Kolesnykova T. O. Library and Knowledge Management in Times of Crisis: Search for Effective Models of Activity. University Library at a New Stage of Social Communications Development: Conference Proceedings. 2023. No. 8. Pp. 5-8. doi: https://doi.org/10.15802/unilib/2023_295173
  2. Бруй О. М. Роль бібліотеки у розробленні та реалізації політики від критої науки університету. На прикладі КПІ ім. Ігоря Сікорського. University Library at a New Stage of Social Communications Development : матеріали VІI Міжнар. конф. (6–7 жовт. 2022 р., м. Дніпро). Дніпро, 2022. (дата звернення: 17.01.2024).
  3. Горбань Ю., Куліш Ю., Рибка А. Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв в системі наукометричної оцінки публікаційної активності. Укр. журн.з бібліотекознавства та інформ. наук. 2022. № 9. С. 92–103. doi: https://doi.org/10.31866/2616-7654.9.2022.259156
  4. Костирко Т. М. Ресурси і сервіси університетської бібліотеки в умовах цифрових трансформацій. Бібл. Меркурій. 2022. № 1 (27). С. 105–113. doi: https://doi.org/10.18524/2707-3335.2022.1(27).256413
  5. Ніколаєнко Н. М., Рибальченко О. М. Трансформація бібліотеки на шляху до створення цифрового освітнього середовища ЗВО. Digital Transformation and Technologies for Sustainable Development all Branches of Modern Education, Science and Practice : International Scientific and Practical Conference Proceeding, January 26, 2023. MANS w Łomży, Lomza, Poland, 2023. Part 3. Рр. 43-47. (дата звернення: 17.01.2024).
  6. Положення про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників Національного університету харчових технологій. Нац. ун-т харчових технологій : офіц. вебсайт. (дата звернення: 17.01.2024).
  7. Положення про порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників Національного університету харчових технологій. Нац. ун-т харчових технологій : офіц. вебсайт. (дата звернення: 17.01.2024).
  8. Положення про систему внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти у Національному університеті харчових технологій. Нац. ун-т харчових технологій : офіц. вебсайт. (дата звернення: 17.01.2024).
  9. Публікаційна карта Національного університету харчових технологій : вебсайт. (дата звернення: 17.01.2024).
  10. Ржеуський А., Кунанець Н. Бібліотечно-інформаційне обслугову вання користувачів в умовах карантину на прикладі бібліотек педагогічних закладів вищої освіти. Бібл. вісн. 2022. № 2. С. 35–45. doi: https://doi.org/10.15407/bv2022.02.035
  11. Сербін О., Ярошенко Т. Інформаційно-аналітичні центри університетів та бібліотек: виклики часу. Укр. інформ. простір. 2022. № 2 (10). С. 293–312. doi: https://doi.org/10.31866/2616-7948.10.2022.270017